Громадянська освіта - основа успішної громади. Відхилений

Доданий
31.07.2020
Номер
17
Освіта

Громадський освітній проєк "Громадянська освіта - основа успішної громади" - це комплекс заходів з розвитку громадянських компетентностей мешканців Шосткинської ОТГ, їх здатностей впливати на процеси формування місцевої, регіональної та державної політики в Україні.

Автор проєкту
Олена
Олена Ємець
Бюджет
119 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Шосткинська міська об’єднана територіальна громада, Шостка

Опис

Проблема

Кожна громада має певні ресурси: фінансові, матеріальні, адміністративні, духовні, людські, інституційні, соціальні, часові, природні тощо. Людські та соціальні ресурси громади є не такими очевидними, як матеріальні чи інституційні, і, разом із цим, відіграють не менш важливу роль. Саме мобілізація громади, тобто вдале використання людських ресурсів є запорукою її розвитку.
Відтак, будь-який громадянин є потенційним ресурсом громади. Кожна людина має деякі навички або таланти, і кожна може дати знання про громаду, зв’язки з людьми, яких вони знають, й елементарну волонтерську допомогу – зробити телефонні дзвінки, поклеїти конверти, поширити інформацію тощо.
Такий підхід передбачає, що кожна людина може бути рушійною силою для розвитку громади, якщо її навички/таланти/чесноти належно використовуються на благо спільноти. Міцні громади існують переважно там, де є розпізнаними, оціненими та мобілізованими здібності місцевих мешканців. Слабкі громади – це ті, що не змогли – не важливо з яких причин, – задіяти навички, здібності і таланти своїх представників та членів. Саме тому наш проєкт спрямований на мобілізацію громади.

Мета проекту

Мета проекту – мобілізувати громаду, збільшити кількість груп самодопомоги та взаємодопомоги, ініціативних груп, що створюються на низовому рівні, і поступово нарощувати свій потенціал в ході навчання і практичних дій для мобілізації ресурсів, впровадження громадських проєктів та ініціатив.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обґрунтування

Шляхом проведення серії заходів (зустрічей, фокус-груп, тренінгів, фасилітацій), спрямованих на всебічний розвиток особистостей та набуття учасниками громадянських компетентностей, місцевій владі вдасться налагодити діалог з усіма соціальними групами громадян, що дасть їй змогу своєчасно реагувати на тенденції розвитку суспільних процесів, а отже — коригувати місцеву політику з урахуванням суспільних потреб. А населенню — проявляти громадянську ініціативу та розуміти значущість власної участі і спроможності впливати на процеси прийняття управлінських рішень.

Для кого цей проект

Мешканці громади, переважно певної соціальної групи (молодь, люди з інвалідністю, пенсіонери, безробітні, одинокі вихователі), їх родичі, знайомі.
Депутати територіальної громади.
Працівники соціальних служб.
Активні громадські діячі та інші зацікавлені особи.

План заходів з реалізації проекту (роботи, послуги)

Зважаючи на ситуацію з коронавірусом, що склалася в Україні та світі, усі заходи будуть проводитись з суворим дотриманням рекомендацій МОЗу та діючих нормативно-правових актів.

1. Круглий стіл - презентація проєкту. Формування команди.
2. Аналіз громадських компетентностей. Презентація гри "Світ громад".
3. Комплекс тренінгів "Взаємодія влади і громади."
4. Робота фокус-груп.
5. Тренінг "Критичне мислення та медіаграмотність".
6. Гендерні потреби громади. Презентація гри "Бути жінкою".
6. Презентація гри-симулятора "Життєвий капітал".
7. Презентація гри "Колонізатори".
8. Трансляція відеороліка про проєкт по телебаченню.
9. Звіт за проєктом.

Ключові показники оцінки результату проекту

- набуття навичок здійснювати демократичне управління на місцевому рівні
- формування навичок критичного мислення та медіаграмотності, вміння їх практичного застосування;
- впровадження ідей інклюзивного навчання;
- формування активної життєвої позиції, здатності до громадських ініціатив та волонтерства;
- формування навичок конструктивної міжособистісної та суспільної взаємодії, яка ґрунтується на взаємоповазі, обміну досвідом і співпраці;
- формування солідарності та турботи про спільне благополуччя.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Невчасне виділення коштів