Соціальні послуги денного догляду для осіб з тяжкими порушеннями розвитку Реалізований

Доданий
31.07.2019
Номер
8
Соціальний захист

За проектом будуть надаватися послуги Денного догляду для 10 осіб з тяжкими порушеннями розвитку і потребують стороннього догляду та які не відвідують жодного закладу освіти та соціального захисту.
Послуги надаватимуться щодня з понеділка по п’ятницю 8 годин робочого часу 6-ма працівниками.

Автор проєкту
Олексій
Олексій Трегуб
Бюджет
195 408 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Локалізація проекту (місто/район)

м. Шостка, Сумської обл..

Житловий масив/мікрорайон

м. Шостка, Сумської обл..

Адреси, назва установи/закладу, будинку

м. Шостка вулиця Робоча, 5 Громадська організація «Товариство допомоги особам з інвалідністю «Турбота»

Проблема (передумови, обгрунтування необхідності реалізації проекту)

На шляху євроінтеграційних процесів перед нами постає необхідність вирішення багатьох питань, в тому числі пов’язаних зі сферою соціального обслуговування людей з інвалідністю та їх сімей. Через велику кількість механічних дій по догляду за дитиною з важкими формами інвалідності, незначний прогрес у розвитку дитини, неможливість професійної самореалізації доглядальника, втрату соціальних зв’язків, розладів поведінки підопічного тощо, матері дітей з інвалідністю найбільш схильні до емоційного вигорання.
Тривале і надмірне функціональне навантаження є основною передумовою формування синдрому вигоряння. Вирішенням проблеми емоційного вигорання є створення необхідних умов для забезпечення відпочинку матерів та впровадження відповідних послуг.
Система соціальних послуг не передбачає соціальної послуги «тимчасовий перепочинок доглядальника», тому велике навантаження у вирішенні соціальних питань та відстоюванні інтересів лягає на плечі родини. В ситуації, яка виникла мами вимушені знаходитися вдома забезпечуючи постійний сторонній догляд своєї дитини. Брак часу позбавляє доглядальників вільно вести домашні справи, гідно піклуватися станом свого здоров’я та реалізовувати свої законні права, що в свою чергу негативно впливає на соціально-економічний розвиток Шосткинської громади.

Мета проекту

Попередити потрапляння 10 осіб з тяжкими, комбінованими порушеннями розвитку до психоневрологічних інтернатів шляхом надання їм соціальної послуги денного догляду в громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю «Турбота» у 2020 році.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Забезпечити послугами денного догляду у відповідності до державного стандарту 10 осіб з тяжкими порушеннями розвитку.
Укріпити спроможність громадської організації якісно надавати послуги денного догляду, забезпечивши оплату праці двом соціальним працівника щомісячно.
Оцінити потреби користувачів у послугах денного догляду.
Продемонструвати місцевій Шосткинський громаді модель якісного надання соціальних послуг на рівні громади, відмінних від інституційних через публікації статей в ЗМІ.
Розповсюдити інформацію про проект у громаді міста Шостка, на сторінці проекту в соціальних мережах, розробивши інформаційний буклет про послуги, які надані за рахунок проекту громадського бюджету з висвітленням відгуків користувачів та відображенням впливу проекту на якість життя сімей та осіб з інвалідністю в цілому.

Для кого цей проект (основні групи мешканців, які зможуть користуватись результатами реалізації завдання)

Діти та особи з тяжкими порушеннями психічного та фізичного розвитку, сім’ї, які їх виховують, родичі, опікуни.

План заходів з реалізації проекту (роботи, послуги)

Заміна 10 віконних блоків.
Набір 10 осіб з інвалідністю для участі у програмі (Підписання договорів з отримувачами послуг).
Організація середовища для забезпечення надання послуг, проведення спільного зібрання спеціалістів та отримувачів послуг.
Проведення первинної оцінки якості життя отримувачів послуг до її надання.
Початок надання послуг.
Моніторинг реалізації проекту.
Проміжна оцінка задоволеності отримувачів та відстеження змін в якості життя.
Створення інформаційних повідомлень про старт проекту на сайті організації та в сторінках соціальних мереж, висвітлення ходу реалізації проекту.
Випуск інформаційного буклету про результати проекту, його вплив на громаду та отримувачів послуг.

Ключові показники оцінки результату проекту

Завдяки заміні застарілих віконних блоків буде забезпечено санітарні норми з температурного режиму в приміщенні та дасть економію коштів на комунальні послуги. Підвищено рівень обізнаності громадян стосовно догляду дітей та осіб з важкими формами інвалідності у громаді замість інтернату. 10 осіб з інвалідністю охоплено послугою денного догляду. Визначено потреби у соціальних послугах на 2021 рік. Надано можливість батькам, що виховують дітей та осіб з інвалідністю працевлаштуватись, вийти зі складних життєвих обставин та повноцінно бути членом нашої громади.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Ризиками в ході реалізації проекту можуть бути нестабільна фінансова та політична ситуація в країні, війна, знецінення грошей, що поставить під загрозу подальшу реалізацію проекту.

Приклади (кейси) схожих рішень

Подібні послуги денного догляду надаються в м. Київ Громадською організацією «Родина», місто Чернігів ГО "Голос батьків" поспіль 2 роки за участі в ГБ міста Чернігова.

Відповідальні підрозділи

Управління економіки

ПІБ Відповідальної особи

Гребенюк Дар'я Миколаївна

Контактні дані відповідальної особи

(05449) 2 20 69